Serbest bölgelerde uzun süredir gündemde olan yeniden yapılanma, bir diğer tanımla yeni nesil serbest bölgelerin eli kulağında. Herkesin merakla beklediği ve umutlar beslediği serbest bölgelerin yeni yapılanmasından ne tür bir sonuç ortaya çıkacak, beklentilere yanıt verilecek bir model belirecek mi? Tüm bu sorular belirsizliğini koruyor ancak şekil o ki Türkiye’nin 2023 yılı hedefleri merkez alındığında hükümet bu konudaki beklentileri fazlasıyla yerine getirecek. Öyle ki yeni nesil serbest bölgeler sadece üreticinin değil hizmet sektörünün ihracat yapmasının da önünü açacak.
Bütüncül bir yaklaşım yeni bir anlayış
Ekonomi Bakanlığı Serbest Bölgeler Yurtdışı Yatırım ve Hizmetler Genel Müdürü Uğur Öztürk, Sanayi Gazetesi’ne yaptığı açıklamada yeni nesil serbest bölgeleri bütüncül bir yaklaşım ve yeni bir anlayışla ele alarak sanayi sektörlerinin yanında hizmet sektörlerinin de dışa açılmasına hizmet edebilecek, ülke ekonomisinin ihtiyaçları ve cari açığın azaltılması bakımından stratejik nitelik arz eden uluslararası yatırımları çekmede katkı sağlayacak bir yapıya kavuşturulmasına ihtiyaç bulunduğunu dile getirdi.
Ülke ekonomisinin çıkarları doğrultusunda
“Kanun taslağını, bölge kullanıcılarının, yerli-yabancı yatırımcıların, ekonomide söz sahibi olan sivil toplum kuruluşlarının talep ve beklentileri; fakat en önemlisi ülke ekonomisinin çıkarları doğrultusunda “yeni nesil serbest bölgeler” yaklaşımı ile düzenledik” diyen Öztürk ihracat amaçlı üretimin yanı sıra ülke ekonomisinin ihtiyaçları çerçevesinde çari açığı düşürücü stratejik yatırımların SB’lere gelmesini amaçladıklarını da kaydetti. Tasarı ile kısa vadede doğrudan yabancı sermaye yatırımlarının arttırılması, orta ve uzun vadede ithalat bağımlılığının azaltılması da hedefleniyor.
Lojistik bağ ve işletici seçimi çok önemli
- Bir ilde veya ilçede SB kurulması için izlenmesi gereken prosedürlerin yanı sıra o bölgede SB’lerin işlevsel bir şekilde faaliyete geçmesi için bölgenin taşıması gereken özellikler nelerdir?
“Yürürlükteki mevzuat çerçevesinde SB’lerin kurulup işletilebilmesi için, öncelikle bölgeyi kurup işletecek bir anonim şirket kurulması, söz konusu şirket tarafından Bakanlığımıza fizibilite raporu ile başvuruda bulunulması gerekmektedir. Bakanlığımızca SB başvurusunun teknik ve ekonomik kriterler çerçevesinde değerlendirilmesi, önerilen arazi üzerinde genel müdürlüğümüzce keşif ve bölge kurucu işletici şirkete bilgilendirme yapılması, Serbest Bölgeler, Yurtdışı Yatırım ve Hizmetler Genel Müdürlüğü ile bölgeyi kurup işletecek şirket arasında bölgenin işletilmesine ilişkin çerçevenin belirlendiği bir
Bakanlığımızın tecrübeleri ışığında başarılı SB’lere baktığımızda ise, lojistik bağlantılarının güçlü olması ve işletici kuruluşun seçiminin kilit rol oynadığı görülmektedir. Eğer bu noktalarda başarı sağlanırsa, SB’nin ekonomimize katkısı oldukça yüksek olmaktadır.