Yatırım
ŞANLIURFA’DA BELEDİYE 2 FABRİKA YAPIYOR
Şanlıurfa’da, Haliliye Belediyesi, inşaatını sürdürdüğü 2 fabrikada 1500 kişiyi istihdam etmeyi hedefliyor.

Belediyeden yapılan yazılı açıklamaya göre, gençlere istihdam olanağı sağlamak amacıyla hayata geçirilen 2 fabrika projesinde inşaat çalışmaları sürüyor.
Şanlıurfa Organize Sanayi Bölgesi Ayakkabıcılar Sitesinde çalışmaları devam eden 2 fabrika tamamlandığında 1500 kişiye istihdam kapısı olacak.
Açıklamada görüşlerine yer verilen Belediye Başkanı Mehmet Canpolat, şunları kaydetti:
“Hep birlikte Haliliye’mizi, Şanlıurfa’mızı ve Türkiye’mizi kalkındırmaya gayret edeceğiz. İnşaat çalışmalarının tamamlanmasıyla inşallah burada genç kardeşlerimiz iş sahibi olacak, istihdamları sağlanacak. Fabrikalarımız, ayakkabıcılık sektöründe hizmet verecek. Şanlıurfa’mıza, sanayimize ve genç kardeşlerimize istihdama yönelik olarak yaptığımız fabrikalarımız hayırlı ve uğurlu olsun. Emeği geçen ekibimizi tebrik ediyorum.”
Öte yandan Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi de aynı bölgede inşaatını sürdürdüğü 6 fabrika ile 4 bin 500 kişinin istihdamını planlıyor.
Yatırım
TÜRKİYE İLE RUSYA DOĞAL GAZ TİCARETİNİ KISMEN RUBLEYLE YAPACAK
Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, Türkiye ile Rusya arasındaki doğal gaz ticareti ödemelerinde kısmen rubleye geçilmesi konusunda anlaşma sağlandığını ve kademeli şekilde ulusal para birimlerine geçileceğini bildirdi.

Novak, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, Soçi kentinde gerçekleştirdikleri görüşmenin ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu.
Görüşmelerden önemli sonuçlar elde edildiğini dile getiren Novak, “Ticaret, ekonomi ve neredeyse tüm sektörlerde ilişkilerimizin gelişimini yeni bir düzeye taşıyan müzakereler çerçevesinde bugün çok önemli kararlar alındı.” dedi.
Türk ve Rus liderlerin iki ülke arasındaki ticaret hacmini 100 milyar dolara çıkarma konusunda verdikleri talimatı anımsatan Novak, söz konusu hacmi artırmak için gerekli prosedürleri basitleştirmek adına gerekli adımların atıldığını söyledi.
Novak, Rusya ile Türkiye arasında özellikle ulaştırma, sanayi, tarım, turizm ve bilgi teknolojileri alanında iş birliğinin gelişeceğine işaret etti.
Rusya ile Türkiye arasındaki doğal gaz ticaretiyle ilgili de önemli bir adım atılmasının kararlaştırıldığını belirten Novak, şunları kaydetti:
“Türkiye’ye oldukça önemli bir hacimde, yılda 26 milyar metreküp düzeyinde sevk edilen doğal gaz konusu ele alındı. Liderler, görüşmeler sırasında doğal gaz teslimatlarında kısmen ruble cinsinden ödemeye başlanacağı konusunda anlaştı. Kademeli şekilde ulusal para birimlerine geçmekten bahsediyoruz ve ilk aşamada bazı tedarikler Rus rublesiyle ödenecek.”
Novak, Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin de iki lider arasındaki görüşmede ele alındığını, projenin 2023’te faaliyete geçeceğini ifade etti.
Yatırım
E-ticaret satış arttırma yöntemi
Türkiye’de pandemiden sonra artış gösteren ve göstermeye devam eden e-ticaret satışlarında en büyük durgunluk yaz aylarında yaşandığı biliniyor. E- Ticaret uzmanları yaz mevsiminde de satışları arttırmanın formülünüz sizler için derledik.

Dünyada ve Türkiye’de her geçen yıl artış gösteren e-ticaret hacmi, yaz aylarında düşüşe geçiyor. Ticaret Bakanlığı Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi (ETBİS) verilerine göre 2021 yılında Türkiye’de e-ticaretin genel ticarete oranı yüzde 17,7 olurken, bu oran Haziran’da yüzde 15,4, Temmuz’da yüzde 14,4, Ağustos’ta ise yüzde 16,7 seviyesinde kaldı. Uzmanlar, dokuz günlük bayram tatilinde yakalanan satış ivmesini sürdürmeyi sağlayacak önemli ipuçlarını paylaştı.
1-Özel kampanyalar kurgulayın: Pazaryerleri yaz boyunca pek çok kampanya gerçekleştiriyor. Bu kampanyaları iyi değerlendirerek, içinde yer alın. Kendi sayfanızdan e-ticaret yöntemiyle satış yapıyorsanız yine bu döneme özel kampanyalar ile sayfanızı hareketlendirin. Bu kampanyalar; indirim, hediye ürün veya farklı markalarla iş birlikleri olabilir.
2-Sadece tatile odaklanmayın: Yaz mevsimi denildiğinde akıllara genellikle tatil geliyor ancak tatile gitmeyen, bu dönemi evinde geçiren pek çok kişi olduğunu unutmayın. Dolayısıyla yalnızca tatile yönelik ürünlerinizi ön plana çıkarmayın. Örneğin bu dönem evlerde küçük tadilatlar yapmak, dekorasyonda değişikliğe gitmek için de ideal. Eğer bu konulara yönelik satış yapıyorsanız, ilgili ürünleri ön plana çıkarabilirsiniz. Bu da e-ticaret satışlarınızı arttıracaktır.
3-Sayfanızı güncel tutun: Nasıl ki fiziki bir mağazanız varsa, temizliğinden reyonların düzenlenmesine kadar her gün ilgileniyorsanız, e-ticaret mağazanıza da aynı özeni gösterin. Ön plana çıkarmak istediğiniz ürünleri öne çıkarın. Yaza uygun ürünleri e-ticaret mağazanızın vitrinine koyun. Satılmayan ürünleri listeleyip, eksiklerinizi giderin. Hem fiziksel hem e-ticaret mağazanız varsa stoklarınızı ayırın. Böylece satışların takibini daha rahat yapabilir, stokta olmayan ürünleri anında satış listenizden çıkarabilirsiniz.
4-Ürün açıklamaları ve görsellerine özen gösterin: E-ticaret sitesi üzerinden sıcak satış yapmanın yolu iyi görsel ve ürün açıklamalarından geçiyor. Eğer tüketici, ürününüzün açıklamalarını yeterli bulmuyorsa (Kıyafetin ölçüleri, teknolojik bir cihazın batarya süresi, gıda maddesinin kullanım şekli gibi) aynı ürünü satan ve sorularına cevap bulduğu başka bir siteye yönlenecektir. Bu durum görseller için de geçerli olduğundan ürünün tek bir görseli ile yetinmeyin. Farklı açılardan çekilmiş, detay varsa yakın planları alınmış, gerekli kısımların üzerine açıklamalar yazılmış görselleri tercih edin.
5-Operasyonel işlerinizi tek platformdan yönetin: Stok ve depo takibi, e-fatura, e-irsaliye gibi operasyonel yüklerinizi kolaylaştırmanız, satışa ve müşteri memnuniyetine daha fazla zaman ayırmanızı sağlayacak. Aynı şekilde pazaryerleri veya e-ticaret sitenizdeki verileri, kullandığınız diğer uygulamalara aktaran ve tüm bu sistemlerin uyumlu bir şekilde çalışmasını sağlayan e-ticaret entegrasyonu da yükünüzü hafifleterek, yaz aylarını daha verimli geçirmenize yardımcı olacaktır.
Yatırım
TÜRKİYE’YE YABANCI YATIRIM HIZLANDI!
Türkiye’ye gelen uluslararası doğrudan yatırımlar hızlandı. Geçen yıl gelen 14 milyar doların çok üzerinde olması beklenen doğrudan yatırımların yanı sıra sıcak para girişi de artıyor.

Türkiye’ye gelen uluslararası doğrudan yatırımlar hızlandı. Geçen yıl gelen 14 milyar doların çok üzerinde olması beklenen doğrudan yatırımların yanı sıra sıcak para girişi de artıyor. Bu durum Merkez Bankası rezervlerine de yansıdı. MB rezervi bir haftada 2,9 milyar dolar arttı.
Önce pandemi ardından da Rusya-Ukrayna savaşı dünya ekonomilerini zor duruma soktu. Birçok ülkede resesyon korkusu yaşanırken, Türkiye’ye olan ilgi ise artarak devam ediyor. Geçen yıl Türkiye’ye gelen doğrudan yabancı sermaye yatırımı yüzde 81 artarak 14.5 milyar dolara çıktı. Tüm yatırımcılar için güvenilir ve dayanıklı bir tedarik üssü haline gelen Türkiye’ye son dönemde yabancı sermaye girişi arttı. Bu artış Merkez Bankası’nın (TCMB) rezervlerine de yansıdı.
38.6 MİLYAR DOLARI ALTIN
TCMB’nin toplam rezervleri 29 Temmuz haftasında bir önceki haftaya göre 2 milyar 940 milyon dolar artarak 101 milyar 263 milyon dolara çıktı. Buna göre, 29 Temmuz itibarıyla Merkez Bankası brüt döviz rezervleri, 1 milyar 390 milyon dolar artışla 61 milyar 101 milyon dolara yükseldi. Brüt döviz rezervleri, 22 Temmuz’da 59 milyar 711 milyon dolar seviyesindeydi. Söz konusu dönemde altın rezervleri de 1 milyar 552 milyon dolar artarak 38 milyar 611 milyon dolardan 40 milyar 163 milyon dolara yükseldi.
NEBATİ SİNYALİ VERDİ
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati de önceki gün katıldığı bir televizyon programında, yabancı sermaye girişindeki artışa dikkat çekti. Nebati, “Geçen haftadan itibaren Türkiye’ye para akışı hızlandı, bundan sonra da devam edecek. Süren trendle, Türkiye çok farklı bir noktaya gelmiş olacak. Devam eden trendle, Türkiye çok farklı bir noktaya gelmiş olacak. Doğrudan yatırımlarla ülkenin cari açığı tamamen karşılanmış olacak” açıklamasında bulundu. Öte yandan, Merkez Bankası haftalık para ve banka verilerine göre 29 Temmuz ile biten haftada parite etkisinden arındırılmış olarak yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatı 1 milyar 948 milyon dolar arttı.
ŞİRKETLER DÖVİZ ALIYOR
Gerçek kişilerde döviz mevduatında parite etkisinden arındırılmış olarak 193 milyon dolar düşüş yaşanırken tüzel kişilerin döviz mevduatı 2 milyar 141 milyon dolar arttı. Tüzel kişilerin özellikle dolar cinsi döviz mevduatındaki 1.7 milyar dolarlık yükseliş dikkat çekti.
ENFLASYONDAKİ ARTIŞ TEMEL MAL VE HİZMETTEN
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) temmuz ayında Tüketici Fiyat Endeksi’nin (TÜFE) yüzde 2,37 arttığını ve yıllık enflasyonun yüzde 79,6’ya yükseldiğini açıklamasının ardından Merkez Bankası da Fiyat Gelişmeleri Raporu’nu yayımladı. Rapora göre, temmuz ayında tüketici yıllık enflasyonu enerji grubunda gerilerken, diğer gruplarda yükseldi. Enflasyondaki artışa en belirgin katkı temel mal ve hizmet gruplarından geldi. Raporda, “Temmuzda önceki aya göre yıllık tüketici enflasyonuna katkı temel malda 1,44 puan, hizmette 0,75 puan, alkol-tütün-altın grubunda 0,45 puan ve gıdada 0,32 puan artarken, enerjide 1,98 azaldı” denildi.
-
Teşvik2 ay önce
AR-GE MERKEZLERİNE VERGİ TEŞVİKİNİN DETAYLARI?
-
Sanayi2 ay önce
“ÜRETİM ODAKLI YENİ HİKAYENİN YOLU ANADOLU’DAN GEÇİYOR”
-
Rehberler2 ay önce
Yatırım Rehberi
-
İzmir3 ay önce
YATIRIMCIDAN BÜYÜK İLGİ
-
İzmir3 ay önce
ÜRETİMİN AR-GE’Sİ
-
Sanayi3 hafta önce
KOSGEB 100 BİN KOBİ’YE ULAŞACAK!
-
Sanayi3 hafta önce
YEDEK PARÇA SEKTÖRÜ YÜZDE 50 BÜYÜDÜ!
-
Sanayi3 hafta önce
DÜNYANIN HALISINI ‘AYDOS MAKİNE’ YIKIYOR