TOSYÖV Kocaeli Destekleme Derneği, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı, Kocaeli Sanayi Odası, KOSGEB önemli bir çalışmaya imza attı. Sanayiye yönelik çalışmalarıyla öne çıkan 4 kuruluş, Türkiye’nin ilk bölgesel KOBİ zirvesini, Doğu Marmara’nın merkezi Kocaeli’nde gerçekleştirdi. Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu ve Yalova illerinde bulunan KOBİ’lerin arasında işbirliği ve bilgi paylaşımının artırılması için düzenlenen zirvede; sanayi bölgelerinin planlı gelişiminde OSB’lerin rolü, KOBİ’lerde bilişim teknolojileri ve sosyal medya, KOBİ’lerde yönetim organizasyon sorunları, kurumsallaşma ve KOBİ’lerde rekabet gücünün artırılmasında Ar-Ge ve İnovasyon konuları işlendi.
DENGELİ İLERLEMELİYİZ
Zirvede KOBİ’lere seslenen Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, “Alt gelir gurubundan orta gelir grubuna geçtik. Yüksek gelirli ülkeler arasına girmeyi hedefliyoruz. Türkiye bunu yapabilecek durumda. Ancak doğal kaynaklarla bunu başaramayız. İleri bir ülke hakine geleceksek insan odaklı çalışmalıyız. İnsana daha fazla yatırım yapmak durumundayız. Eğitime, sağlığa vb. değerlere önem vermeden kalkınmamızı istediğimiz yere götüremeyiz” dedi.
NİTELİKLİ İNSANI CEZBETMELİYİZ
TEKNOLOJİYE YOĞUNLAŞMALIYIZ
KOBİ’lerin önemine değinen Bakan Yılmaz, “KOBİ’ler ekonomik olduğu kadar sosyal anlamda çok önemlidirler. Ekonomik ve sosyal kalkınmanın temel taşlarıdır. Ancak KOBİ’lerin KOBİ olarak kalmaması önemli. Dünya ölçeğine göre KOBİ’lerimizi biraz yaşlı gördüm, KOBİ’lerin verimliliği düşük. Mutlaka teknolojiyi daha fazla kullanmalıyız, AR-GE çalışması daha çok yapmalıyız ve verimliği daha çok artırmalıyız” şeklinde konuştu.
KOBİ’LERİMİZ ARTIK DÜNYAYA AÇILDI
KOBİ’lere verdikleri desteklerden bahseden Bakan Yılmaz, “Teşvik sistemi önemli yenilikler getirdi. KOSGEB çalışma sistemini değiştirdi. Tüm bölgeye destek veren teşvik sistemimiz var. AR-GE yapan firmalara önemli desteklerde bulunduk. Geleceğe yönelik olarak ise 2014-2018 yıllarında KOBİ’leri güçlendirmek ve girişimciliği desteklemek adına KOBİ ihracat sayısını 150 milyar dolara çıkarmak istiyoruz. İhracat yapan KOBİ sayısını 60 bine çıkarmak istiyoruz. KOBİ’lerimiz artık dünyaya açılan dünya ile rekabet eden konumda olmak durumunda. Bilgi üretmeden kalkınamayız. Kapasite geliştirme kalkınmamızda olmazsa olmazlardan bir tanesidir” dedi.