Türkiye ekonomisini dönüşümcü yapıya kavuşturucu çözüm önerilerinin sıklıkla tartışıldığı günümüzde, ‘ölçek ekonomisi’ sanayinin elini güçlendirici bir numaralı model olarak gösteriliyor. Ölçeğe göre artış ve azalış gösteren sabit getirileri kapsayan model, işletmenin kapasitesinin artırılması sebebiyle azalmakta olan maliyet prensibiyle işlemekte. Pek çok akademisyen, uzman ve yetkili ismin Türk sanayisini yükseltici önlemlerin güçlü ayağı olarak önerdiği ölçek ekonomisi, tam anlamıyla uygulanabildiği takdirde sanayideki sürdürülebilirliği teminat altına alacak.
Ölçek büyüyecek, verim yükselecek
Maliyet düşürücü ekonomi modeli
Endüstride yakalanan büyüme ivmesinin, faaliyette bulunan firmaların sayısının ve dolayısıyla toplam üretim hacminin artmasıyla, firmaların maliyet düşüşü yaşaması ölçek ekonomisinin doğurduğu avantajlardan. Endüstrilerin, ölçek büyüterek gelişim göstermeleri için altyapı ve teknoloji gibi alanlarda yapacakları yatırımlar düşünüldüğünde durumun dezavantaj getireceği zannedilse de, kaygı gütmeden büyüyen firmaların Ar-Ge ve inovasyon yatırımlarıyla sürdürülebilir bir ivme oluşturdukları görülmekte.
Ölçek büyüten işletmeler, geliştirdikleri Ar-Ge faaliyetleri neticesinde nitelikli ürün üretebilecek kalifiye personel istihdam ederek ülke ekonomisine sağlayacakları faydayı artıracaktır. Yörüngesini verimin çizdiği modelde, ekipman ve teçhizatları etkin kullanabilmeleri için işletmelerin personeline eğitim vermesi gereken KOBİ’ler, ölçek ekonomisi ile birim alış maliyetlerini ve navlun maliyetlerini minimize ederek, ekonomiye sağladıkları katkıları maksimum boyutlara ulaştıracaklardır.