Ülkemizde sanayileşmenin kalbinin attığı OSB’ler çok uzun süredir tarım sektörü içinde tartışılıyor ancak bugüne kadar hayata geçmiş bir uygulama yok. Günümüzde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın verilerine göre; Kars, Amasya Suluova, Ankara Çubuk, Şanlıurfa, Diyarbakır, Eskişehir Beylikova ve Yalova illerinde kurulacak tarıma dayalı ihtisas OSB’lerin projelerine değişen oranlarda Bakanlıkça destek veriliyor. Öte yandan Denizli, Elazığ ve Gaziantep illerindeki OSB’ler için Bakanlıktan onay alındı. Yalova’da kurulacak olan OSB, örtü altı çiçek yetiştiriciliği, satış ve pazarlama, maliyet gibi sorunlar üzerinde yoğunlaşılarak planlandı. Denizli’de örtü altı üretimi yapabilmek için, jeotermal kaynaklar kullanılarak seralarda ısıtma maliyetleri düşürülmesi planlanıyor.
Nelere etken olacak?
Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı – TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, Sanayi Gazetesi’ne yaptığı açıklamada bu yapılanmanın ülke bitkisel ve hayvansal işletme ölçeklerinin küçüklüğü, dağınıklığı, kaba yem üretiminin yetersizliği gibi sorunları çözeceği, bilimsel besleme ve bakım şartlarının iyileştirilmesi, kaliteli ve güvenli gıda arzının sağlanması gibi avantajlar sağlayacağı gerekçeleriyle birçok kesim tarafından desteklenir bir hal aldığını belirtti. Bayraktar ayrıca, hayvan hastalıklarının ve bunlardan meydana gelen üretim kayıplarının önlenmesi, hayvanların ve işletmelerin kayıt altına alınması, hayvan kaçakçılığının önlenmesi, düşük maliyetli üretim yapılması, üretilen ürünlerin kolay ve eder fiyata pazarlanması, tarım-sanayi entegrasyonunun oluşturulmasını sağlayacağı için desteklendiğini dile getirdi.
“Marjinal arazilerde kurulmalıdır”
Yapılan bütün çalışmalara rağmen şu an için hayata geçmiş herhangi bir tarıma dayalı ihtisas OSB olmadığını belirten Bayraktar, “Büyük maliyet gerektiren projelerin yapılmasında öncelikle OSB başvuruları arasından uygulanabilirliği en uygun olan bir tanesi seçilerek pilot tesis olarak hayata geçirilmeli, başarılı olduğu takdirde başarı kriterleri de dikkate alınarak yenilerinin kurulmasına izin verilmelidir. Yani “ülkede başarılı bir örneğini görmek, ondan sonra yaygınlaştırmak” gerekmektedir. Bütün bu süreçte de yeni talepler değerlendirmeye alınmamalıdır” dedi. Tarıma dayalı ihtisas OSB’lerin kuruluşunda tarımsal üretimi artırmak ve maliyetleri düşürmenin amaçlandığını hatırlatan Bayraktar, “Konu her ne kadar tarımsal yatırım olsa da, bu tesisler de verimli tarım arazilerinde değil, marjinal arazilerde kurulmalıdır” diye konuştu.