Karacadağ Kalkınma Ajansı, Diyarbakır’da üretim ve istihdamı şahlandıracak bir projeye ön ayak oldu. Güneydoğu Tekstil Sanayi ve İş Adamları Derneği (GÜNTİAD) çatısı altında birleşen Güneydoğulu tekstilcilerin Tekstil Kent projesi Diyarbakır Valiliği öncülüğünde Karacadağ Kalkınma Ajansı’nın koordinasyonunda hayata geçiriliyor. Diyarbakır Elazığ karayolu üzerinde kurulacak ve tüm Türkiye’den gelecek tekstilcileri bir araya getirecek Tekstil Sanayi Sitesi’nin kurulacağı alanın tahsisi için başbakanlıktan onay bekleniyor. Yeni teşvik paketinden istifade edilmesi amacıyla bu yılın sonuna kadar yatırımın en az yüzde 10′unun tamamlanması planlanan Tekstil Sanayi Sitesi’nde okul, kreş, parklar ve showroom gibi sosyal altyapıya da yer verilecek.
Teşvik paketiyle birlikte ilgi arttı
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı yeni teşvik paketinden sonra tekstil firmalarının bölgeye ilgisinin arttığını ifade eden Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr.İlhan Karakoyun, bu nedenle Tekstil Kent projesinin hayata geçirilmesi için yeni bir yer arayışına girdiklerini belirtti. Karakoyun, yaptıkları araştırmada Diyarbakır Elazığ karayolu üzerindeki 750 dönümlük bir mera alanını Tekstilkent için en uygun yer olarak belirlediklerini ve yerin tahsisi için Başbakanlık onayının beklendiğini söyledi.
Merdivenaltı üretimin önüne geçilecek
Projenin OSB’lerin kuruluşu ve işletilmesi zaman aldığı için küçük sanayi sitesi olarak hayat bulacağını belirten Karakoyun projenin gerçekleşmesi için ajansın güdümlü proje ya da cazibe merkezleri projesi kapsamındaki desteklerinden faydalanabileceğini vurgulayarak, böylece maliyetin bir kısmının sanayici, bir kısmının da kamunun imkanları ile karşılanmasının söz konusu olduğunu belirtti. Diyarbakır’da merdiven altı üretim yapan 120 işyerinin yüzde 87’sinin uygun yer verilmesi durumunda taşınmak istediğini kaydeden Karakoyun aynı zamanda İzmir, İstanbul, Bursa ve Antalya gibi illerden yatırım yapmak isteyen tekstilcilere yer tahsis etmeyi planladıklarını dile getirdi.
“Tekstil Anadolu’da üretilip İstanbul’da pazarlanacak”
Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr.İlhan Karakoyun, artık üretimin rekabet nedeniyle İstanbul ve İzmir’in dışına kaydığına dikkati çekerek ”Hükümetin yeni stratajisine göre, İstanbul ve İzmir artık tekstilde moda ve tasarım merkezi, Anadolu ise üretim merkezi olacak. Tekstil Anadolu’da üretilip İstanbul’da pazarlanacak” diye konuştu. Karakoyun, projenin kadının işgücüne katılımına katkı sağlayacağını vurgulayarak, bu tür yatırımlarla Diyarbakır’da sanayinin istihdamdaki payının artacağını ifade etti. Karakoyun projenin 7 bin 500 kişiye istihdam olanağı sağlayacağını sözlerine ekledi.