Sanayi
ESİAD’DAN ANKARA ZİYARETİ
Ege Sanayicileri ve İş insanları Derneği (ESİAD), Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Karabağlı, Başkanlığındaki heyet Ankara’da biz dizi etkinlik gerçekleştirildi.

Ege Sanayicileri ve İş insanları Derneği (ESİAD), Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Karabağlı, Başkanlığındaki heyet Ankara’da biz dizi etkinlik gerçekleştirildi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığında çeşitli temaslarda bulunan ESİAD heyeti, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Dr. Çetin Ali Dönmez ile bir görüşme gerçekleştirdi.
Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Dr. Çetin Ali Dönmez’e ESİAD’ın çalışmaları hakkında bilgi veren Başkan Karabağlı, İstanbul ve Kocaeli’nden sonra Türkiye’deki üçüncü Ekol 42’nin İzmir’de açılması konusunu ve çip krizini gündeme getirdi. Heyet, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürü Dr. Mehmet Yurdal Şahin ile de teşvikler üzerine bir görüşme gerçekleştirdi.
KARABAĞLI: ‘‘ECOLE 42 İZMİR’E YAKIŞIR’’
Karabağlı, 2013 yılında Paris’de kurulan Ecole 42’nin bugün 20’den fazla ülkede on binin üzerinde öğrencisiyle dünya çapında en iyi kodlama okulu olarak bilindiğini ve Türkiye’de İstanbul ve Kocaeli’nden sonra bu okulun üçüncüsünün İzmir’de açılmasını istediklerini söyledi. Ecole 42 üzerinde ESİAD olarak yaklaşık altı aydır çalıştıklarını söyleyen Karabağlı, ‘‘İstanbul ve Kocaeli’nden sonra bu prestijli okulun üçüncüsünü İzmir’de açmak istiyoruz. Bunun için çalışıyoruz. Yer sorunu çözüldüğünde bu projeyi İzmir’de tüm paydaşlarımızla birlikte işbirliği halinde sonuca ulaştıracağız’’ dedi.
Sadece İzmir ve bölge sanayi için değil, ülkemiz sanayisi bakımından çip krizini çok önemli gördüklerini, çip üretimi konusunda İzmir’in elini taşın altına koymaya hazır olduğunu, sanayicilerin bu konuda her tür desteği verebileceğini ifade eden Karabağlı, ESİAD olarak bu konuda yürütülecek her çalışmanın destekçisi olacaklarının altını çizdi.
‘‘TÜRKİYE’NİN ÖNDE GELEN KENTLERİNDEN BİRİ’’
Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Dr. Çetin Ali Dönmez ile yapılan görüşmede sanayi-teknoloji ekosistemi bakımından, Ar-Ge Merkezleri, teknoloji geliştirme bölgeleri ve tasarım merkezleriyle İzmir’in Türkiye’nin önde gelen kentlerinden biri olduğunu söyleyen Karabağlı ‘‘İzmir’de toplam 97 Ar-Ge Merkezimiz var. Ülkemizin nüfus ortalamasına baktığımızda şehrimiz bu konuda önde olduğu görülmektedir. İnsan kaynağı, barınma, yaşam standardı, lojistik, uluslararası havalimanı gibi imkânlarıyla yüksek teknoloji üretimi konusunda çok uygun bir bölgedeyiz. İzmir’i yüksek teknoloji ve bilişim vadisi olması gibi bir hayalimiz var’’ diye konuştu.
DÖNMEZ: ‘‘İZMİR’E ÖNEM VERİYORUZ’’
Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Dr. Çetin Ali Dönmez ise, Ege Bölgesine ve İzmir’e önem verdiklerini, İzmir sanayisinin iş dünyası ile her zaman yakın temas içinde olduklarını ifade etti. Çip sorunu hakkında çalışmalar yürüttüklerini belirten Bakan Yardımcısı Dönmez, ‘‘ İzmir’in desteğini alabiliriz. Ecole 42 konusunda da destek verebiliriz. Tüm taleplerinizi titizlikle inceliyoruz’’ şeklinde bilgi verdi.
TEŞVİKLER KONUSU MASAYA YATIRILDI
Dr. Çetin Ali Dönmez ile yapılan toplantıdan sonra Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürü Dr. Mehmet Yurdal Şahin’e de bir ziyaret gerçekleştiren ESİAD heyeti, teşviklerdeki bürokratik sorunlar ve beklentiler konusunda ESİAD üyelerinin taleplerini iletti.
ESİAD heyeti daha sonra Anıtkabir’e bir ziyaret gerçekleştirdi.
Sanayi
KOSGEB’DEN TEKMER’E ZİYARET
Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi (KOSGEB) Başkanı Hasan Basri Kurt, yerel yönetimler bazında bir ilk olan Tuzla Belediyesi Teknoloji Geliştirme Merkezi (TEKMER)’İ ziyaret etti.

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi (KOSGEB) Başkanı Hasan Basri Kurt, yerel yönetimler bazında bir ilk olan Tuzla Belediyesi Teknoloji Geliştirme Merkezi (TEKMER)’İ ziyaret etti.
Teknoloji Geliştirme Merkezi (TEKMER); girişimcilere ve işletmelere ön inkübasyon, inkübasyon sonrası süreçlerde; iş geliştirme, mali kaynaklara erişim, yönetim, danışmanlık, mentörlük, ofis ve ağlara katılım gibi hizmetlerin sağlandığı yapılar olarak hizmet vermektedir.
Tuzla TEKMER, Tuzla Belediye Başkanlığına ait 110 dönüm arazi üzerine kurulu Şelale Eğitim Parkının içinde yaklaşık 2368 m2 alan üzerine inşa edilmiştir.
Şelale Eğitim Parkı içinde; Bilsem, Bilim Kampı, Süper Bilgisayarlar, Planetaryum, Holozoo, Anadolu Kültür Merkezi, Kadın Koordinasyon Merkezi, Engelli Koordinasyon Merkezi, Karting, Buz Pateni, Bowling, Amfi tiyatro, Restaurant, Cafe, Mescid vb birçok fonksiyonel alan bulunmaktadır.
Tuzla TEKMER 1. Etapta faaliyete geçen alanda 13 kapalı işlik, 1 açık işlik, 1 laboratuvar, 2 Toplantı salonu ve 1 Konferans salonundan bulunmakta olup, toplamda 2368 m2 alana kurulmuştur.
Türkiye’nin en fonksiyonel parkı olan Tuzla Belediyesi Şelale Eğitim Parkı içerisinde kurulan Teknoloji Merkezi, çağın gerektirdiği inovatif fikirlere ev sahipliği yapmaya başladı. İstanbul Teknik Üniversitesi, İstanbul Medeniyet Üniversitesi ve Gebze Teknik Üniversitesi işbirliği ile eğitim ağı genişletilirken, yeni fikirler için biyoteknoloji, yazılım, kimya ve yapay zeka konularında uygulama alanları oluşturuldu. Türkiye’nin yeni teknoloji üretim üslerinden birisi olan merkezi, KOSGEB Başkanı Hasan Basri Kurt, Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı ile birlikte gezdi. İkili, ziyaret sırasında Teknoloji Merkezi’nin faaliyetleri ve çalışmaları ile ilgili fikir alışverişinde bulundular.
Sanayi
KOCAELİ’YE DEĞER KATANLAR ERDOĞAN TARAFINDAN ÖDÜLLENDİRİLDİ
Sanayi ve teknolojinin başkenti Kocaeli’nin ‘En’leri bir araya geldi. 650 bin çalışanı, 18 milyar dolarlık ihracatıyla her sektörden büyük bir ekosistemin kurulduğu Kocaeli’ye değer katanlar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ödüllendirildi.

Sanayi ve teknolojinin başkenti Kocaeli’nin ‘En’leri bir araya geldi. 650 bin çalışanı, 18 milyar dolarlık ihracatıyla her sektörden büyük bir ekosistemin kurulduğu Kocaeli’ye değer katanlar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ödüllendirildi.
Türkiye’nin teknoloji ve inovasyon üssü Bilişim Vadisi’nde düzenlenen ödül töreni; sanayi, teknoloji, inovasyon ve girişimcilik alanlarındaki tüm bileşenleri bir araya getirdi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın koordinasyonunda Kocaeli Valiliği, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Kocaeli Sanayi Odası ve Bilişim Vadisi’nin katkılarıyla “Teknoloji ve Sanayinin Merkezi Kocaeli’ye Değer Katanlar” ödül töreni gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan katıldığı törende önemli açıklamalarda bulundu.
ERDOĞAN’DAN TEKNOLOJİ VURGUSU
Erdoğan, 3 yıl önce Bilişim Vadisi’ni açtıklarında buranın, Türkiye’nin yarınlarını şekillendirecek teknoloji ve inovasyon üssü olacağını ifade ettiklerini belirterek, şöyle devam etti:
“Aradan geçen kısa süre zarfında vadimizin bu hedefe doğru emin adımlarla ilerlediğini görüyoruz. Bilişim Vadisi yazılım, mobilite, elektronik, enerji, tasarım ve oyun gibi sektörlerde faaliyet gösteren firmalarıyla büyük ve güçlü Türkiye’nin köşe taşıdır. Vadimiz, 230 bin metrekare kapalı alanıyla ülkemizin en büyük teknoloji geliştirme bölgesi hüviyetine sahiptir. İstanbul, Kocaeli, İzmir arasında oluşturduğumuz teknoloji koridoruyla birbirine bağlanan Bilişim Vadisi, milli teknoloji hamlemize büyük bir ivme katıyor. Önümüzdeki dönemde vadimizin teknoloji ve inovasyon kapasitesini daha da artıracağına inanıyorum.”
“GÜZEL İŞLERİ YAPANLARI TAKDİR ETMEK GELENEĞİMİZİN MİRASI”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni Türkiye’nin ufkunu yansıtan böyle bir mekanda Türkiye’nin sanayide lokomotif şehirlerinden Kocaeli’ne değer katan firmaları ödüllendirmenin elbette farklı bir mana taşıdığını dile getirerek, ecdadın “Marifet iltifata tabidir, iltifatsız emek zayidir.” dediğini hatırlattı.
Güzel işler yapanları, örnek çalışanları, ortaya eserleriyle çıkanları takdir etmenin geleneklerinin de mirası olduğunu belirten Erdoğan, çünkü ödüllendirilen her başarının daha nitelikli, daha büyük, vatana, millete, insanlığa daha faydalı çalışmaların müjdecisi olacağını kaydetti.
Erdoğan, “Türkiye Cumhurbaşkanı olarak yenilikçi, kaliteli ve kendi alanında çığır açan projelerin desteklenmesine çok ama çok ehemmiyet veriyorum. Bugün de yatırım, istihdam ve ihracat başta olmak üzere farklı alanlarda Kocaeli’nin gelişmesine, şehrimizin büyümesine katkı sunan firmalarımızı ödüllendiriyoruz.” diye konuştu.
“İŞ İNSANLARIMIZI HER ALANDA DESTEKLEMEYİ SÜRDÜRECEĞİZ”
2021’den bu yana en çok ihracat yapan, istihdamını en fazla artıran ve kadın istihdamı en çok olan firmaları özellikle tebrik ettiğini dile getiren Erdoğan, “Kocaeli’yle birlikte Türk ekonomisine değer katarak ödül almaya hak kazanan şirketlerimizi ve girişimcilerimizi kutluyor, başarılarının artarak devamını diliyorum. Bugüne kadar olduğu gibi gelecekte de Türkiye için hayal kuran ve bu hayallerini gerçeğe dönüştürmeye çalışan siz iş insanlarımızı her alanda desteklemeyi sürdüreceğiz.” dedi.
Erdoğan, teknolojik bağımsızlığı kazanmadan, milli sanayiyi inşa etmeden ekonomik ve siyasi anlamda özgürlüğün tesis edilemeyeceğini vurgulayarak, şunları kaydetti:
“Savunmada dışa bağımlılık nasıl ciddi sıkıntılar doğurursa teknoloji ve üretimde dışa bağımlılık da benzer riskler oluşturur. Koronavirüs salgını sürecinde yaşananlar bu gerçeği çarpıcı bir şekilde ortaya koymuştur. Dünyanın en zengin, en müreffeh ülkeleri bile sağlık çalışanları ve vatandaşları için maske bulamadı. Asgari sağlık hizmetlerini sunmakta zorlandığı günler yaşadı. Küresel tedarik zincirlerindeki kırılmalar nedeniyle birçok yerde üretim aylarca durma noktasına geldi. Hastanelerden, marketlerden, sanayi sitelerinden yansıyan görüntüleri hepimiz gayet iyi hatırlıyoruz.”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “(İnsansız hava araçları) Bizimle bu alanlarda da ortak yatırımlara girmek isteyen dünyadaki süper güçler var.” dedi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın ev sahipliğinde, sanayiciler ile geleceğin teknolojisini inşa edenleri buluşturan tören, Türkiye’nin bu alanda son 20 yılda geldiği noktayı da gözler önüne serdi.
ÖDÜLLER SAHİPLERİNİ BULDU
Törende Cumhurbaşkanı Erdoğan, istihdam, ihracat ve yatırım kategorilerinde başarılı olan teknoloji şirketleri ile sanayi kuruluşlarına ödüllerini takdim etti.
Türkiye’nin en aktif girişim sermayesi fonları ve melek yatırım fonları ile Türkiye’nin en aktif kitlesel yatırım fonu da böylece ödüllendirilmiş oldu.
KOCAELİ BİR SANAYİ ŞEHRİ
Kocaeli, 650 bin çalışanı, imalat sanayisinde 8 bin işletmesi ile yıllık 18 milyar dolar ihracat yapıyor. 2021’de toplam araç üretiminin yaklaşık yüzde 40’ı Kocaeli’nde gerçekleştirildi. 14 Organize Sanayi Bölgesi, 2 Serbest Bölge, 1 Endüstri Bölgesi bulunan il, limanları ve lojistik merkezleriyle Türkiye’nin en stratejik konumunda yer alıyor.
KOCAELİ TEKNOPARKLARIN DA MERKEZİ
Milli Teknoloji Hamlesi vizyonu için en önemli bölgelerden olan şehir, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM), Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Kalite Kampüsü, Kocaeli Üniversitesi, Kocaeli Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi, Gebze Teknik Üniversitesi’ne ev sahipliği yaparken 128 Ar-Ge merkezi ve 15 Tasarım Merkezi’nin de üssü durumunda. Kocaeli’nde; Bilişim Vadisi, TÜBİTAK Marmara Teknokent (MARTEK), Gebze Organize Sanayi Bölgesi Teknopark, Kocaeli Üniversitesi Teknopark ve Gebze Teknik Üniversitesi Teknopark olmak üzere 5 Teknoloji Geliştirme Bölgesi bulunuyor. Bu bölgeler, yerli ve milli üretime önemli katkılar sunuyor.
MEGA TEKNOLOJİ KORİDORU
Bunlardan biri olan ve törenin de organize edildiği Bilişim Vadisi, Türkiye’nin yeni teknolojilerin üreticisi olması hedefiyle hayata geçti. 2019 yılında resmi açılışı Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yapılan Bilişim Vadisi, başta Togg olmak üzere bugün 311 şirketle yoluna devam devam ediyor. Teknoloji ve inovasyonda “Mega Teknoloji Koridoru” oluşturma hedefiyle yola çıkan Bilişim Vadisi’nin İstanbul ve İzmir’de de yerleşkeleri bulunuyor. Ağırlıklı olarak sivil teknolojilere odaklanan Bilişim Vadisi; dijitalleşme, yazılım, oyun gibi alanlarda faaliyetler yürüterek girişimcilerle birlikte yeni bir ekosistem oluşturuyor.
Törende Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan ödüllerini alan işletmeler şöyle:
İSTİHDAMINI EN FAZLA ARTIRAN SANAYİ KURULUŞLARI
Ford Otomotiv Sanayi Koç – Holding Otomotiv Grubu Başkanı Haydar Yenigün
Özka Lastik ve Kauçuk Sanayi – Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Şerif Kanık
Brisa Bridgestone Sabancı Lastik Sanayi – CEO Haluk Kürkçü
Prometeon Türkiye Endüstriyel ve Ticari Lastikler – Yönetim Kurulu Başkanı Lale Cander
EN FAZLA İHRACAT YAPAN SANAYİ KURULUŞLARI
Türkiye Petrol Rafinerileri – Koç Holding Otomotiv Grubu Başkanı Haydar Yenigün
Sarkusyan Elektronik Bakır – Genel Müdür Sevgür Arslanpay
Posco Assan TST Çelik – Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar
Nuh Çimento Sanayi – Yönetim Kurulu Başkanı Tevfik Bilgin
EN FAZLA CİRO ELDE EDEN KURULUŞLAR
Türkiye Petrol Rafinerileri – Koç Holding Otomotiv Grubu Başkanı Haydar Yenigün
Yıldız Entegre Ağaç Sanayi – Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Hakkı Yıldız
Kroman Çelik Sanayi – Yönetim Kurulu Üyesi Şaban Kemal Saraç
Tezcan Galvanizli Yapı Elemanları – Yönetim Kurulu Üyesi Deniz Tezcan Öngören
Erdemir Çelik Servis Merkezi – Yönetim Kurulu Başkanı Gürtan Damar
EN FAZLA KADIN İSTİHDAMI SAĞLAYAN SANAYİ KURULUŞLARI
Ford Otomotiv Sanayi Koç – Holding Otomotiv Grubu Başkanı Haydar Yenigün
VİP Giyim Sanayi – Kurucu Ortak Halil Akbaşoğlu
Namet Gıda Sanayi – Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Kayar
Kent Gıda Malzemeleri – Yönetim Kurulu Başkanvekili İhsan Karagöz
EN FAZLA İSTİHDAM SAĞLAYAN TEKNOLOJİ KURULUŞLARI
Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu (Togg) – CEO Gürcan Karakaş
IBTECH – CEO Mehmet Kürşat Demirkol
FEV TR Otomotiv ve Enerji – CEO Taner Göçmez
Logo Yazılım – Genel Müdür Akın Sertcan
EN FAZLA İHRACAT YAPAN TEKNOLOJİ KURULUŞLARI
GE Marmara Teknoloji Merkezi – Genel Müdür Meryem Aybike Molbay Arsan
Eczacıbaşı Monrol – Kurucu Ortak Şükrü Bozluolçay
Temax Mühendislik – Şirket Kurucusu Tamer Cankurtaranoğlu
EN FAZLA YATIRIM ALAN TEKNOLOJİ KURULUŞLARI
Büyütech Teknoloji – Kurucu Ortak Alpaslan Işıklı
Saykal Elektronik – Şirket Kurucusu Yücel Saykal
Eravis Yazılım – Kurucu Ortak Çağkan Ekici
TÜRKİYE’NİN EN AKTİF GİRİŞİM SERMAYESİ FONLARI
Techone – Yönetici Ortak Aziz Dostgül
500 İstanbul – Kurucu Ortak Arın Özkula
TÜRKİYE’NİN EN AKTİF MELEK YATIRIM FONLARI
Keiretsu – CEO Duygu Eren
TR Angels – Kurucu Ortak Hüseyin Karayağız
TÜRKİYE’NİN EN AKTİF KİTLE FONU
Fonbulucu CEO Hakan Yıldız
Sanayi
ARI BATARYA’DAN 37 MİLYON DOLARLIK YATIRIM
Vera Grup’un iştiraki olan Arı Batarya ve Enerji Depolama Teknolojileri AŞ, Dubai merkezli enerji depolama sistemleri üreticisi Infusion Solar Energy şirketi ile yaklaşık 37 milyon dolarlık batarya üretimi yatırımına imza attı.

Vera Grup’un iştiraki olan Arı Batarya ve Enerji Depolama Teknolojileri AŞ, Dubai merkezli enerji depolama sistemleri üreticisi Infusion Solar Energy şirketi ile yaklaşık 37 milyon dolarlık batarya üretimi yatırımına imza attı.
Yatırım kapsamında Ankara’da fabrika kurulacak ve yaklaşık 150 kişiye iş imkanı sağlanacak. Fabrikada uzun süre kullanım imkanı sunan ve diğer enerji depolama ürünlerine nazaran düşük ve yüksek sıcaklıklarda çalışabilen “süper kapasitör batarya” üretilecek. Bu bataryalar, kimyasal olmayan yöntemle üretiliyor ve patlama riski olmaması nedeniyle güvenilir, çevre dostu bir enerji depolama çözümü olarak biliniyor.
Vera Grup’un Kurucusu ve Üst Yöneticisi Dursun Özeroğlu, Ankara Teknopark Konferans Salonu’nda düzenlenen imza töreninde, yaklaşık 7 aylık bir çalışma sonucunda Infusion Solar Energy ile iş birliğine karar verdiklerini söyledi.
Türk mühendislerinin AR-GE ve üretim gücü ile Infusion Solar Energy’nin enerji depolama sistemleri alanındaki uzmanlığını birleştirmek istediklerini ifade eden Özeroğlu, yenilikçi, çevreci ve karbon salımını azaltmayı dikkate alan çözümleri önemsediklerini belirtti.
Özeroğlu, dünyada sektörün kapasitesinin her geçen gün arttığına dikkati çekerek, batarya ve enerji depolama sektörünün geçen yıl 41 milyar dolar olan cirosunun, bu yıl 50 milyar dolara yaklaştığını, bu rakamın 2030’da da 500 milyar dolara ulaşacağının öngörüldüğünü bildirdi.
Yürüttükleri projelerde AR-GE çalışmalarına çok önem verdiklerini vurgulayan Özeroğlu, sektörde bir sonraki yatırımlarının elektrikli araç dönüşüm sistemleri alanında olacağını ifade etti.
Infusion Solar Energy Operasyon Direktörü Waseem Haider de 55 ülkeye süper kapasitör batarya satışı yaptıklarını dile getirerek, “Satışlara 2018’de başladık ve o günden bu yana talep önemli ölçüde arttı. Bu da bizi yeni ortaklıklar aramaya itti. ABD, BAE ve Pakistan’da kurulu fabrikalarımız var. Türkiye bu anlamda 4. ülke olacak.” dedi.
Ostim Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Yülek de yapılan bu yatırımın tarihi bir öneme sahip olduğunu, yatırımın OSTİM-İvedik sanayi havzasının yatırım ve ihracat kapasitesini ciddi oranda artıracağını kaydetti.
-
Teşvik2 ay önce
AR-GE MERKEZLERİNE VERGİ TEŞVİKİNİN DETAYLARI?
-
Sanayi2 ay önce
“ÜRETİM ODAKLI YENİ HİKAYENİN YOLU ANADOLU’DAN GEÇİYOR”
-
Rehberler2 ay önce
Yatırım Rehberi
-
İzmir3 ay önce
YATIRIMCIDAN BÜYÜK İLGİ
-
İzmir3 ay önce
ÜRETİMİN AR-GE’Sİ
-
Sanayi3 hafta önce
KOSGEB 100 BİN KOBİ’YE ULAŞACAK!
-
Sanayi3 hafta önce
YEDEK PARÇA SEKTÖRÜ YÜZDE 50 BÜYÜDÜ!
-
Sanayi3 hafta önce
DÜNYANIN HALISINI ‘AYDOS MAKİNE’ YIKIYOR