Başbakan Yardımcısı Babacan, 11 yıllık iktidarları dönemindeki ekonomik politikalarını anlatarak, "Dünya tarihine tescil etmiş bir başarı söz konusudur" dedi
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Hazine Müsteşarlığı'nın 2014 Yılı bütçesinin TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmesi sırasında yaptığı konuşmada, Türkiye ekonomisiyle ilgili konuları değerlendirirken mutlaka içinde bulunulan küresel ve bölgesel konjonktürün dikkate alınması gerektiğini vurguladı.
Babacan, Türkiye ekonomisinin, serbest ticareti, serbest sermaye hareketleri, artan ihracat hacmi ve finansman hareketleriyle dünyaya son derece entegre bir ekonomi olduğunu kaydetti.
"Küresel ekonomi geçen yıl ne görünüyordu, bugün nasıl görünüyor?" diye soran Babacan, yaklaşık 1 puanlık aşağı doğru bir revizyon olduğunu söyledi.
Gelişmekte olan ülkelerin geçmiş 10 yıla göre bundan sonraki 10 yıl boyunca daha düşük bir büyüme performansı sergileyeceğini belirten Babacan, "Her ne kadar gelişmekte olan ülkeler gelişmiş ekonomilere göre daha yüksek büyüme oranlarını sergileyecekse de yine de geçmiş 10 yıl ile gelecek 10 yılın farklı dönemler olduğunu da mutlaka dikkate almamız gerekiyor" diye konuştu.
“İstihdam alanında da büyüdük”
Babacan, Türkiye ekonomisine değinerek, performansın sadece büyüme alanında değil, istihdamda da kendini gösterdiğini belirterek, şunları söyledi:
"Mevsimsel düzeltilmiş olarak 2009 Nisanı'ndan 2013 yılına kadar, son verilere kadar Türkiye'de toplam istihdam sayısı 4 milyon 739 bin kişi artmış. Aynı dönemde, AB'ye bakıyoruz, 28 ülkenin toplamında 4 milyon 4 bin istihdam düşüşü var. Bunlar OECD'nin web sitesinden alınmış, resmi rakamlardır. Aynı zamanda, Türkiye'de gelir dağılımı düzeliyor. Yine, OECD rakamlarından söylüyorum, OECD raporlarından söylüyorum: Tüm OECD ülkeleri içerisinde Türkiye, gelir dağılımının düzeldiği 5 ülkeden 1 tanesi ama sadece o 5 ülkeden 1'i değil, o 5 ülke içerisinde de gelir dağılımının en hızlı düzeldiği ülke. Tüm OECD içerisinde gini katsayısının en hızlı düştüğü ülke, Türkiye."