PANCAR MÜNAVEBESİNDE VERİMİ ARTIRCAKLAR

Buğday tohumluğu ıslah projesini Beta Ziraat ve Tic. A.Ş. ile birlikte yürüten KGTÜ’nün geliştirdiği tohumluklar ile üretici, pancar münavebesinde ayçiçeği, arpa, mısır gibi ürünlerin yanı sıra yeni ıslah edilmiş buğday tohumları ile dekardan daha çok verim alabilecek.

PANCAR MÜNAVEBESİNDE VERİMİ ARTIRCAKLAR

Buğday tohumluğu ıslah projesini Beta Ziraat ve Tic. A.Ş. ile birlikte yürüten KGTÜ’nün geliştirdiği tohumluklar ile üretici, pancar münavebesinde ayçiçeği, arpa, mısır gibi ürünlerin yanı sıra yeni ıslah edilmiş buğday tohumları ile dekardan daha çok verim alabilecek.

16 Haziran 2021 Çarşamba 14:31
PANCAR MÜNAVEBESİNDE VERİMİ ARTIRCAKLAR

Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi (KGTÜ), Anadolu Birlik Holding iştiraki Beta Ziraat ile üniversite-sanayi iş birliği yaparak pancar münavebesinde ekilen ayçiçeği, mısır, arpa ve buğdayda üreticinin dekardan daha çok ürün alabilmesi için yüksek verimli tohum geliştirilmesi için çalışıyor. KGTÜ’nün odaklandığı konulardan biri olan tarımsal üretimde verimliliği artırmak için başlattığı tohum ıslah projelerinden biri olan ve 5 yıldır yürüttüğü buğday ıslahında son aşamaya gelindi.

PANCAR MÜNAVEBESİNDE VERİMİ ARTIRACAK

Konya Şeker’in kurucusu olduğu KGTÜ’nün eğitim öğretime başlamadan önce 2016 yılında başlattığı ilk projelerden biri olan ve buğday tohumluğu ıslahını hedefleyen proje kuruluşta belirlenen ihtiyaç tespitinin bir sonucu olarak devreye alındı. Üniversitenin kuruluş sürecinde PANKOBİRLİK Genel Başkanı Recep Konuk’un üzerinde durduğu konulardan biri olan ve özellikle pancar münavebesinde ekilen ürünlerin dekara verimini artıracak tohumluk çalışmaları ile pancar üreticisinin dekarda aldığı verimi artıracak. Hem pancardan hem münavebe ürünlerden daha çok kazanmasını sağlayarak pancar üretiminde sürdürülebilirliği ve sürekliliği sağlama hedefi çerçevesinde Konya Şeker ve KGTÜ iş birliği ile başlatılan proje ile bölge iklim ve arazi yapısına uygun buğday tohumluklarından çaprazlama yoluyla ıslah edilmiş yüksek verimli yeni tohumluk üretimi hedeflendi.

PROJEDE SON AŞAMAYA GELİNDİ

Bu sene hasat edilecek tohumların gelecek yıl verimlilik testi için çiftçi şartlarında ekimi yapılacak ve ondan sonraki süreçte de ıslah edilen tohumluk tescillenecek. Son aşamaya gelen ve gelecek 2 yıl içinde üreticiye somut katkı yapması öngörülen KGTÜ’nün başlattığı Ziraat Fakültesi buğday ıslah programı Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Hakan Özkan danışmanlığında 2016 yılında başlatıldı ve KGTÜ'de bir ziraat mühendisi kadroya alınarak ıslah çalışmalarının devamlılığı ve içselleştirilmesi sağlanarak projede son aşamaya gelindi.

HER YIL YENİ ADAY BUĞDAY ÇEŞİTLERİ BELİRLENECEK

Beta Ziraat iş birliği ile yürütülen mevcut proje ile her yıl yeni aday buğday çeşitleri belirlenerek değişik amaç ve koşullara en uygun tiplerin ülkemize kazandırılması amaçlandı. Buğday tohumluğu ıslah projesini Konya Şeker’in tohum üretim kuruluşu Beta Ziraat ve Tic. A.Ş. ile birlikte yürüten KGTÜ’nün ıslahını gerçekleştireceği buğday tohumlukları Beta Ziraat eliyle üreticiyle buluşacak ve üretici pancar münavebesinde ayçiçeği, arpa, mısır gibi ürünlerin yanı sıra yeni ıslah edilmiş buğday tohumları ile dekardan daha çok verim alabilecek.

KGTÜ’nün, tohum üretim tarlalarında yapılan programda, 2016 yılında başlayan ve dünyanın en stratejik tarım ürünlerinden olan buğdayda tohum ıslah çalışmalarında gelinen son nokta anlatıldı. Programa, Anadolu Birlik Holding İcra Kurulu Başkanı Taner Taşpınar, KGTÜ Rektörü Prof. Dr. Cumhur Çökmüş, projenin yürütücüsü akademisyenler, çiftçiler ve öğrenciler katıldı. KGTÜ’nün buğday ıslahı projesi 2016-2017 yetiştirme yılında 800 adet ekmeklik buğday gen kaynağıyla Konya Şeker’in Çumra Araştırma ve Uygulama alanında Ekim-2016 tarihinde ekilerek melezleme çalışmalarına başladı ve bu yıl son aşamaya gelindi.

ÜÇ FARKLI BUĞDAY TOHUMU

Gelecek günlerde yapılacak hasat sürecinden sonra, gelecek yıl verim ekimi yapılacak ve bir sonraki yıl ise üretilen buğday tohumlarının lisansları alınmış olacak. Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi, şu anda ekmeklik, makarnalık ve bisküvilik olmak üzere üç farklı buğday tohumu çalışması yürütüyor. Elde edilen tohumlarla, Türkiye’nin her noktasında uygun, yüksek verimli, doğal süreçlere dayanıklı buğday üretimi üreticilere sunulmuş olacak.

Son Güncelleme: 16.06.2021 14:34
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.