Gençliğin ve teknolojinin şehri Başakşehir'de, birbirinden yenilikçi fikirler ve ilginç projeler yedinci kez yarıştı. İlki 2014 yılında gerçekleştirilen Başakşehir Living Lab İnovasyon Yarışması'nın ödül töreni Başakşehir Emin Saraç Kültür Merkezi'nde çevrimiçi olarak gerçekleştirildi. Hayatı kolaylaştıran yenilikçi fikirlerin yer aldığı Başakşehir Living Lab Yarışması ortaokul, lise, üniversite ile öğretmen ve öğretim görevlisi katıldığı 4 farklı kategoride gerçekleştirildi. Tüm dünyayı etkisi altına alan Kovid-19'a rağmen yoğun bir katılım yaşandığı yarışmaya 500 proje başvurdu. Proje başvurucuların yüzde 60'ı İstanbul dışından, yüzde 40 ise İstanbul'dan gerçekleştirildi. Finale kalan 33 projenin yarıştığı ödül töreninde 12 proje sahibi ödüllerine kavuştu. Finale kalan projelerin sanal sergisinin de açılışı yapıldı.
"BİZİM DERDİMİZ ÜLKEMİZİN GENÇLERİ"
Başakşehir Belediye Başkanı Yasin Kartoğlu, teknolojiyi işlerinin bir parçası olarak gördüklerini belirterek “Her zaman beyin göçünden şikayet ediyoruz ebeveynler olarak. Ama maalesef onlar için bir faaliyette bulunmuyoruz. Eğer biz onu önleyecek bir altyapı oluşturabilirsek, gençlere imkan sunabilirsek gençler neden yurtdışına gitsinler. Bizim ülke olarak her şeyimiz, her imkanımız var. Yeter ki biz o imkanları gençlerimiz için sunabilelim" dedi. Son yıllarda özellikle savunma sanayindeki atılımların yeni ufukları açtığına işaret eden Başkan Kartoğlu, “İHA-SİHA'lar bizim için dönüm noktasıdır. İnsanımızın neler başarabileceğini kanıtlamış olduk. Bunlar gibi çok duyulmamış projeler var” diye konuştuy
Başakşehir Belediyesi’nin öncülüğü neticesinde birçok girişimcinin isminin şu anda marka olarak duyulduğunu vurgulayan Kartoğlu, “Elimizdeki imkanlarla kendisine bir marka edinme fırsatı buldu. Biz buna öncülük ettiğimiz için gururluyuz, mutluyuz” açıklamasında bulundu. Eğitim modelleriyle Başakşehir Living Lab'in diğer kuruluşlara örnek olduğunu ifade eden Başkan Kartoğlu, İnovasyon Yarışması ve Girişimcilik Günleri ile gençleri yatırımcılarla buluşturduklarını da sözlerine ekledi.
"BENİ ALERJİ YAPMA"
ise kategorisinde bomba imha aracı olarak daha hızlı ve üretimi daha uygun maliyetlerde olan "Naim" projesiyle Kuzey Yıldız birinci olurken, "Birlikten Güç Doğar" akıllı enerji destek sistemi ile Eyal Kohen ve Yusuf Yaser Özşalom ikinci oldu. Tarımı kolaylaştıracak ve çiftçinin gözü kulağı olacak "Baykuş" projesi ile Muhammed Coşkun, İlayda Sena Şahin, Esra Dolgun, Ömer Faruk Dağlıoğlu da üçüncülüğe hak kazandı.
GIDA BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ
Üniversite kategorisinde ise Onur Nurtan "Gıda ve Tarım Sektöründe Kullanılabilecek Bilişim ve İletişim Teknolojileri" projesiyle birincilik ödülünü aldı. "TheClico" projesiyle Mehmet Sadettin Akalın, Halil Bölük ve Büşra Alasya ikinci olurken, Mustafa Ali Özgönül, Sadig Yusifov "VirtualEyes" projesiyle üçüncü oldu.
YUMURTADAN YENİ ÜRÜN ÇIKTI
Öğretmen ve öğretim görevlisi kategorisinde "Yumurta Kabuğu Zarından Yeni Ürün - Yumurta Kabuğu Zarı Tozu" projesi ile Muhammed Yüceer, Sedanur Yavuz, Lara Özmete, Cengiz Caner birinciliğe hak kazandı. Dilek Çelik "Biyometrik Biyomalzeme ve Üretim Yönetimi" projesiyle ikinci, "Yerli Atıktan Süperkapasitör Üretimi" projesiyle üçüncü oldu. Özel Ödül'ün sahibi "Hibrit Tekerlekli Sandalye Kiti" projesiyle Tayfun Unuk oldu.