Haber: Tugçe Erol
24 Haziran seçimlerinden sonra rejimini değiştiren Türkiye, bugünden itibaren bambaşka bir yönetim sistemiyle idare edilecek. Cumhurbaşkanının yetki sınırında meydana gelecek değişimlerden, sayısı azaltılacak ve tek çatı altında toplanacak bakanlıklara kadar hem toplum; hem de iş ve endüstri camiaları köklü bir değişim geçirecek. 21 bakanlığın sayısını 16’ya düşüren yeni sistemin etkileri kulislere çoktan yansıdı. Meclise kaydını yaptıran milletvekillerinin yemin töreninin üzerinden henüz saatler geçmişken, 1 Numaralı Cumhurbaşkanlığı KHK'sı ile yeniden organize edilmiş haliyle bakanlıkları kuran yeni sistemin ilk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabineleri bir bir açıkladı. Endüstri ve ekonomi çevrelerini ilgilendiren Sanayi, Ekonomi, Kalkınma gibi kritik bakanlıklar radikal bir değişim geçirdi. Ekonomi Bakanlığı kapandı, Ticaret Bakanlığı kuruldu, Sanayi Bakanlığının adı değişti ve bünyesine kalkınmayı da kattı. Bir diğer merak edilen detay ise kurul ve ofisler…
İşte yeni dönem detayları…
SANAYİNİN YENİ KAPTANI!
Sanayinin yeni kaptanı Mustafa Varank oldu. ODTÜ Siyasi Bilimler Akademisi'nde lisans eğitimi alan Varank, Sanayi Bakanlığındaki yeni dönem stratejileri ve vizyonu güçlendirmekten sorumlu olacak. Erdoğan’ın baş danışmanı olarak görev yapan Varank’ın özellikle yerli otomobil ve sanayide yetişmiş ara eleman konularına nasıl bir yaklaşım sergileyeceği kulislerin merak konusu.
SANAYİ + KALKINMA ENTEGRASYONU
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, “ehliyetin ve liyakatin” öne çıkarıldığını söylediği, milletvekillerinin bakan olamadığı, bakanların TBMM’nin dışından atandığı yeni sisteme göre Bakanlıkların lağvedilen teşkilatlarının yerini, ismi değiştirilen ve birleştirilen bakanlıklar aldı. Bu eksende Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının yeni ismi Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı oldu. Yeni düzenlemeye göre Kalkınma Bakanlığının görev ve sorumlulukları dâhilindeki kalkınma ajansları da Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının çalışma alanına dahil edildi.
AJANSLARA KUCAK AÇIYOR
Bölgeler arası eşitsizlikleri eriterek, coğrafi olarak 7, kurumsallaşmış açıdan ise 26 bölgenin sosyal, toplumsal, iktisadi ve endüstriyel açılardan ilerlemesine dinamo etkisi yapan 26 kalkınma ajansı, son düzenlemeyle Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının etki alanı içerisine girdi. Bölgelerin teknolojik üretim yetkinliğini ve büyüme hızlarını artırma hedefindeki kalkınma ajansları, bu eksende Sanayi Bakanlığıyla güçlü bir etkileşim sürdürecek. Sanayinin ihtiyaçlarına daha net cevap sunacak olan bu iş birliği, sanayi politikalarının bölgelere pratikteki yansımasını kolaylaştıracak.
TİCARETİN KİLİDİNİ AÇACAK
1958 doğumlu Ruhsar Pekcan, yeni kurulan Ticaret Bakanlığının başına geçen isim oldu.
İTÜ Elektrik Fakültesi mezunu olan Pekcan, DEİK Türkiye Suriye İş konseyi Başkanlığı görevini de yürütüyordu. Yeni kabineye Ticaret Bakanı olarak giren Pekcan, yüksek lisans mezunu. Altyapı sektöründe faaliyet gösteren bir firmada Genel Koordinator; Genel Müdür ve Yönetim Kurulu Üyeliği görevlerinde bulunarak özel sektör tecrübesini güçlendiren Pekcan, Karon Mühendislik şirketinde CEO olarak görevini sürdürüyor. Pekcan aynı zamanda, TOBB Kadın Girişimciler Kurulu'nda yer alıyor.
İşte kabinenin tamamı:
Haberlerinizi takip etmeye devam edeceğiz. İçeriklerinizi çok zengin buldum..