Her 3 bisküviden biri Karaman OSB'de üretiliyor

Türkiye'de üretilen bisküvi, kek, çikolata gibi gıda ürünlerinin yaklaşık üçte birinin üretimi Karaman'da gerçekleştiriliyor

Her 3 bisküviden biri Karaman OSB'de üretiliyor

Türkiye'de üretilen bisküvi, kek, çikolata gibi gıda ürünlerinin yaklaşık üçte birinin üretimi Karaman'da gerçekleştiriliyor

12 Aralık 2013 Perşembe 14:25
Her 3 bisküviden biri Karaman OSB'de üretiliyor
 

  Türkiye'de üretilen bisküvi, kek, çikolata gibi gıda ürünlerinin yaklaşık üçte birinin üretimi Karaman'da gerçekleştiriliyor.

  Gelişmiş gıda sanayisi ile dikkati çeken Karaman'da, OSB’de 50'ye yakın irili ufaklı bisküvi fabrikasında üretim yapılıyor. Yeni yatırımlarla her geçen yıl büyüyen fabrikalarda 12 bin işçi çalışıyor. Kuruldukları ilk yıllarda sadece birkaç çeşit bisküvinin üretildiği tesislerde, bugün bisküvi, kek, gofret ve şekerleme çeşitlerinin her türlüsünü bulabilmek mümkün.

  Karaman TSO Başkanı Mustafa Toktay, ilde bisküvi üretiminin 1960'lı yıllarda küçük işletmelerde başladığını söyledi.

  Girişimcilerin 1990 yılı sonrasında öz sermayelerini kullanarak bisküvi fabrikaları kurmaya başladıklarını ifade eden Toktay, "O yıllarda kurulan tesislerin şimdi tamamına yakını artık birer marka. Her tesisin Ar-Ge birimleri var. Teknoloji yakından takip ediliyor. Artık bisküvinin yanında kek, kraker, gofret ve şekerleme ürünleri de üretiliyor. Bu ürünlerin hepsinin onlarca çeşitleri var" diye konuştu.

  Toktay, Türkiye'de üretilen her 3 bisküvi, gofret, kek ve çikolatadan birinin Karaman'da üretildiğini belirterek, şunları kaydetti:

  "Şu anda ülke üretiminin yüzde 30'u Karaman'da gerçekleşmektedir. Günün gelişen teknolojisine ayak uydurarak bisküvi üreten sanayicimiz, 116 ülkeye yaklaşık 450 milyon dolarlık ihracat yapıyor, ilimiz ve ülke ekonomisine katkı sağlıyor. Bunun yanında aracı firmaların yaptıkları ihracat var. Kendi markasıyla üretim yapan firmalar, isimlerine güvendikleri büyük firmalara fason üretim de yapıyor. En gelişmiş Avrupa ülkesinden, Afrika'nın küçük ülkelerine kadar dünyanın her yerinde Karaman ürünlerini görebilmek mümkün. Artık şunu da gururla söyleyebiliriz; Karaman menşeli ürünler iç pazarda da hak ettiği yeri almaktadır. Karaman artık elmadan sonra bisküvinin de başkenti olmuştur."

- Yüzde 65 kapasiteyle çalışılıyor

  Karaman OSB'deki fabrikalarda yaklaşık 12 bin işçi çalışmasına rağmen, bu tesislerin yüzde 65 kapasite ile çalıştığına dikkati çeken Toktay, şöyle devam etti:

"Bugün Karamanlı sanayicinin en büyük sorunu; tesislerinde çalıştıracak işçi bulamaması. Yeterli işçi bulunabilse iddia ediyorum; Karaman, ülkenin ürettiği bisküvinin yarısını üretebilir. Bu ihracat rakamları da 600-700 milyon dolarlara çıkar. Karamanlı sanayici, çalıştıracağı işçiyi kilometrelerce uzaktan taşımaktadır. Bu da üretimi olumsuz yönde etkilemektedir."

Son Güncelleme: 12.12.2013 15:36
Anahtar Kelimeler:
OsbKaraman OsbGıda
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.