KVKK KOÇUNDAN “MÜKEMMEL A”

Midas Danışmanlık Genel Müdürü Mahir Nazlıer, işletmelere KVKK konusunda koçluk yapıyor. KOBİ’lerin A planını mükemmel yapmaları için efor sarf eden ettiklerini söyleyen Nazlıer, “Dünya dijital sanayi, dijital endüstri, yapay zekâ gibi konulara odaklanırken, ülkemizdeki sanayicilerin ve işletmelerin de kendilerine yeni bir yol haritası oluşturmaları kaçınılmaz” diyor. 

“B’DEN KAÇIN”
Mali Müşavir ve Bağımsız Denetçi olan Mahir Nazlıer tarafından kurulan Midas Danışmanlık, sanayi ve AR-GE şirketlerinin adeta “çalar saati.” Dijital dönüşüm rüzgârlarının estiği yeni nesil üretim döneminde KOBİ’leri sosyal güvenlik, KVKK ve teşvik gibi alanlarda “uyanık” tutmayı hedefleyen firma, işletmelere yol haritası çizerek onların akıllarındaki soru işaretlerini gidermeyi en önemli misyonlarından biri olarak değerlendiriyor. Sanayi Gazetesine konuşan Midas Danışmanlık Genel Müdürü Mahir Nazlıer, teşviklerin tabana yayılması gerektiğini ifade etti. Nazlıer, KVKK konusunun tüm detayları en ince ayrıntısına kadar düşünülmüş ve kusursuz planlanmış bir “A Planı” olması gerektiğini ifade etti ve ekledi: “B planından kaçının.”

DÜNYA DİJİTALİN PEŞİNDE
Midas Danışmanlık’ı bizlere tanıtabilir misiniz? Sosyal Güvenlik ve mali danışmanlık alanında ne gibi hizmetler veriyorsunuz?

Midas Danışmanlık olarak sanayi ve ticaret şirketlerine sosyal güvenlik, teşvik primleri, kişisel verilerin korunması konularında danışmanlık vermekteyiz. KVKK sürecinde müşterilerimizin talepleri neticesinde KVKK konusunda hukukçu ve bilişimci çalışanlarımızla yeni bir yapılanma sürecine girdik ve bu konuda da hizmet vermekteyiz. Bu süreçte çok sayıda işletmenin yeni ve dinamik konulara uyum sağlamada, biraz gevşek ve uykuda olduğunu gözlemledik. Dünya dijital sanayi, dijital endüstri, yapay zekâ gibi konulara odaklanırken, ülkemizdeki sanayicilerin ve işletmelerin de kendilerine yeni bir yol haritası oluşturmaları kaçınılmaz.

Yol haritası işletmeler için neden gereklidir?
Yeni bir yol haritası oluşturmak dijital dönüşüm için önemli bir adım. Yeni bir yol haritası da ancak eskiyen sistemlerden uyanmayı ve yüksek farkındalığı gerektiriyor. Erken uyanan işletmeler, dijital çağın bereketini yakalayabilecekler… Kişisel Verileri Koruma Kanunu, kaçınılmaz olan dijital dönüşümde işletmelerin farkındalığını uyandıran bir saat alarmı bence.

“TABANA YAYILMALI”
Sanayicilere ve AR-GE firmalarına özel hizmetleriniz nelerdir? Devletin firmalar için sunduğu destek ve teşvikleri nasıl değerlendiriyorsunuz?

Sanayicilerimize ve AR-GE firmalarına Sosyal Güvenlik ve SGK Prim teşvik danışmanlığı ve Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında danışmanlık hizmeti veriyoruz. Sanayi işletmeleri için vergi muafiyet, istisna ve indirimleri, SGK prim teşvikleri, AR-GE teşvikleri, KOSGEB destekleri, genç ve kadın istihdamına yönelik destekler gibi devletin sanayi işletmelerine verdiği pek çok teşvik olup bu teşviklere her zamankinden daha fazla ihtiyaç vardır. Söz konusu teşvikler tabana daha fazla yayılarak daha fazla sanayi işletmesi bu teşviklerden yararlanır duruma getirilmelidir.

B PLANI ÇÖKERTİR

KVKK uyum sürecinde işletmelerin danışmanlık hizmeti almaları gerekli mi?
Biz uyum sürecinde öncelikle birinci modül olarak kişisel veri envanterinin oluşturulması, veri sorumlusunun VERBİS’e kaydedilmesi, kişisel verilerle ilgili iş süreçlerinin hazırlanması, kişisel veri saklama ve imha politikasının hazırlanması, gizlilik politikasının hazırlanması, bilgi işlem sistemlerinin kişisel verilerin korunması mevzuatına uyum açısından incelenmesi gibi hizmetleri veriyoruz, ki yıllık çalışan sayısı 50'den çok veya yıllık mali bilanço toplamı 25 milyon TL'den çok olan gerçek ve tüzel kişi veri sorumlularının uzatılan en geç 30 Haziran 2020 tarihine kadar, yıllık çalışan sayısı 50'den az ve yıllık mali bilanço toplamı 25 milyon TL'den az olup ana faaliyet konusu özel nitelikli kişisel veri işleme olan gerçek ve tüzel kişi veri sorumlularının ise 30 Eylül 2020 tarihine kadar VERBİS’e kayıt yaptırmaları gerekmektedir. Eğer müşterilerimiz ayrıca talep ederse hizmetlerimizde, işletme üst düzey yöneticileri ve tüm çalışanları için farkındalık eğitimleri, raporlama, denetimler, bilişim hukuku danışmanlığı gibi ikinci modüle geçiyoruz. İkinci modülün de önemli olduğunu düşünüyorum. Çünkü eğer KVKK konusunda B planınız varsa, kaybedersiniz.

Bunu biraz daha açabilir misiniz?
Genellikle yaşamda B planı olması önerilir. Ancak bazı alanlar vardır ki B planı demek, kaybetmek demektir. KVKK da bu konuda sadece mükemmel ya da mükemmele yakın A planı gerektirir. Ne demek istiyorum, konunun önemi, para ve hapis cezaları gibi yaptırımlar ve bu suçların çok küçük ihmal ya da dikkatsizlik ya da bilgisizlikle çok kolaylıkla işlenebileceği dikkate alındığında, derhal harekete geçilmelidir. Eğer B planınız varsa, “şirketten birini görevlendireyim, o bu konuyu halletsin”, “bizim muhasebeci ya da avukata söyleyelim, o halletsin” gibi rahatlık ya da dikkatsizlik gösterilirse, bunun sonucunda enerji, para, iş kaybı ve itibar kaybı yaşamanız kaçınılmaz olacaktır. Tahmin edersiniz ki işletmelerde KVKK kültürünün yerleşmesi zaman alacaktır. Bu nedenle bu süreci baştan sıkı tutmak,  alanında uzman olan danışmanlık şirketleri ile yürütmek önemlidir. Bu alandaki danışmalık hizmetinde bilişim uzmanlığı, süreç yönetimi uzmanlığı ve hukuk danışmanlığı olmak üzere üç farklı uzmanlık gerekmektedir. Bu kişilerin de bir takım ruhu ile birbirleriyle entegre çalışmaları çok önemlidir. Midas Danışmanlık olarak biz bu üç alanda bir biri ile uyumlu, neşeli, yaratıcı, yaptığı işe saygı duyan  ve üretken uzman ekibimiz  ile hizmet veriyoruz.

BİLGİYİ BESLEYEN İLGİ
Firmalar devlet teşvikleri hakkında yeterli bilgi sahibi mi? Bilgi düzeyini artırmak için neler yapılabilir?

Devlet teşvikleri deyince; İndirimli Kurumlar Vergisi, Gelir Vergisi Stopajı Desteği, istihdam destekleri, pazarlama destekleri, ihracat destekleri genç girişimci ve kadın destekleri gibi pek çok teşvik ve destek mevcuttur. Yapılacak yatırımın niteliği ve büyüklüğü, istihdamın şekli firmanın durumu gibi özellikler, teşvikin alınmasında önem arz eder. Ülkemizdeki ekonomik zorluklar, teşvikler hakkında daha bilinçli olmayı gerekli kılıyor. Bilgi düzeyini artırmak için ise ilgiyi artırmak gereklidir, kişi ilgiliyse bilgiye ulaşmak adına çaba gösterecek, konusunda eğitimler alacak ve danışmanla çalışmaktan kaçınmayacaktır.

MERKEZDEKİ DEĞER
MEMNUNİYET

Firmanızın önümüzdeki dönem için ne gibi hedefleri var? 
Midas Danışmanlık olarak, çalışanlarımızı sahip olduğumuz entelektüel sermaye olarak görüyoruz, müşteri memnuniyetli hareket tarzımızı da temel alırsak, ülkemizin sosyal ve ekonomik hedeflerine uygun, herkesin memnuniyetine evrilecek bir büyüme ve hizmet ağı öngörüyoruz.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.