ERCİYES’TEN BİR İLK

Erciyes Üniversitesi, Türkiye’de ilk defa üniversite sahipliğindeki bir patenti, devir yoluyla ticarileştirdi.

ERCİYES’TEN BİR İLK

Erciyes Üniversitesi, Türkiye’de ilk defa üniversite sahipliğindeki bir patenti, devir yoluyla ticarileştirdi.

11 Mayıs 2018 Cuma 08:33
ERCİYES’TEN BİR İLK

Teknoparkı ve teknoloji transfer ofisiyle (TTO) teknolojik bilgiyi sanayinin hizmetine sunan Erciyes Üniversitesinin, kendisine ait patentlerden “Kalorisi Azaltılmış Prebiyotik Kahvaltılık Modifiye Tereyağı” adlı patenti, Türkiye’nin köklü ve önde gelen gıda firmalarından Gülsan Gıdaya devir yoluyla ticarileştirildi. Böylece, Türkiye’de ilk defa üniversite sahipliğindeki bir patentin devri gerçekleşmiş oldu.

Erciyes Üniversitesi’nin bu başarısıyla ilgili açıklama yapan Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhammet Güven, “Erciyes Üniversitesinin devir yoluyla ticarileşen ilk patenti olma özelliğini taşıyan, Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mahmut Doğan’ın geliştirdiği Kalorisi Azaltılmış Prebiyotik Kahvaltılık Modifiye Tereyağı adlı ürün tamamen Erciyes Üniversitesi laboratuvarlarında geliştirilmiştir. Üretilen bilginin sanayiye aktarılması noktasında Erciyes Teknoloji Transfer Ofisi aracılığıyla başarılı faaliyetler yürüten üniversitemiz, mülkiyeti kendisine ait patentlerden birini geçtiğimiz yıl lisans yoluyla ticarileştirmiş olup üniversitemiz tarihinde ilk defa patentten gelir elde etmiştir. Bu yıl da ticarileştirme faaliyetlerine ağırlık verilmiş olup bu vasıta ile toplumsal kalkınmaya ve katma değerli üretime katkı sağlanmıştır” dedi.

İHALE YOLUYLA VERİLDİ

Üniversite-sanayi iş birliğinin güzel örneklerinden biri olan bu patent devrinin, devlet üniversiteleri arasında ihale yoluyla verilen patent olması açısından yine bir ilki temsil ettiğini belirten Güven, Erciyes TTO’nun, üniversite teknoloji portföyünde yer alan patentlerini lisanslayarak bilginin ticari değere dönüşmesini sağlamak adına önemli çalışmalarına odaklandığını kaydetti. Güven, “Geliştirilen kahvaltılık tereyağ, prebiyotik özelliği ile daha sağlıklı olup, yüzde 40 oranında daha düşük kalori oranına sahiptir. Daha yumuşak yapısı ile ekmeğe sürümü kolay, ekonomik ve uzun raf ömrüne sahiptir. Ürünün bu özellikleriyle geliştirilmesinden yana duyduğumuz memnuniyeti de belirtmek isterim. Gülsan Gıda markasıyla raflarda yerini alacak bu ürünün ülke insanımıza hayırlı olmasını dilerim” diye konuştu.

DÜNYADA İLK KEZ

Gülsan Gıda Genel Müdürü Mehmet Güldüoğlu ise kalorisi yüzünden aşırı kilo veya sağlık açısından tüketimde tereddütlü bireylerin kahvaltılarında çok rahat bir şekilde tüketebilecekleri bu yeni ürünün dünyada ilk olduğunu ve piyasaya sürmek için çalışmalara başladıklarını ifade etti.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner78